Hur rengör man marmor?

För att hålla marmorns lyxiga och eleganta känsla vid liv krävs det att den rengörs med jämna mellanrum och att man inte tillåter smuts, fläckar och damm byggas upp för länge på ytan. Eftersom marmor är en porös sten är det också viktigt att det görs på rätt vis för att säkerställa bästa möjliga resultat. Så hur rengör man marmor?

Förbehandling

Det absolut bästa man kan göra för att förhindra fläckar och underlätta framtida städning av marmorbänkskivan är att skydda den med ett lager antifläck-impregnering. För det jobbet rekommenderar vi Akemi Antifläck Nanoeffekt, som finns att köpa i vår webbshop. Den är ett måste för dig som önskar att ha lättstädad marmor. Den använder sig av en revolutionerande nanoteknik för att undvika att smuts, fett och vätskor sugs upp av bänkskivan. Den förändrar normalt sett heller inte marmorns färg eller utseende och självklart är produkten livsmedelsgodkänd och innehåller inte några nanopartiklar.

Innan applicering måste ytan vara ren och ordentligt torr. Flaskan bör omskakas väl innan användning. Därefter appliceras den enklast genom att hälla ut en liten mängd av medlet på marmorbänkskivan för att sedan sprida ut det med en lackroller. Börja med lite och fyll sedan på med mer efter behov. I allmänhet räcker det med att applicera 1-2 gånger. Efter behandlingen dock innan medlet torkat (cirka 20 minuter efter sista påstrykning) torkas överflödet upp med trasa eller duk tills alla rester avlägsnats.

En alternativ förbehandling är Nordicare Marmorpolish. Det är ett specialframtaget vax som i utbyte mot nanoimpregneringens något bättre skydd istället bildar en överlägset glatt och blank yta som också kan motstå en mängd vätskor. Notera att det är viktigt att spill från vin eller sprit genast måste torkas upp då alkohol löser upp vaxet. Vaxet kan också användas vid behov för att bättra på bänkskivans glans såväl som skydd.

Grundlig rengöring

För rengöring av stora ytor, till exempel för dem med stora väggpaneler, köksöar eller dylikt kan vi rekommendera Akemi Stensåpa. Det är ett speciellt rengöringsmedel framtaget för löpande rengöring och skötsel av marmor och annan natursten. Vid regelbunden användning hjälper medlet till att bibehålla marmorns struktur och färg. Bara blanda medlet enligt instruktionerna på flaskan i en hink med varmt vatten och applicera sedan med mikrofiberduk på marmorbänkskivan. Efteråt torkar du av överbliven fukt med en torr trasa för att undvika att det ska bildas nya fläckar.

Grovrengöring

Tuffare smuts behöver också tuffare medel. Akemi Naturstensrengöring Basic används för grundlig rengöring av köksbänkar. Den tar bort rester av mat, vax, små olje- och fettfläckar samt rester från tidigare rengöringsmedel. Även denna produkt är redo att användas direkt. Spreja över bänkskivan och torka av med torr trasa. Vid något envisare fläckar kan lite extra gnuggning krävas. Tänk också på att om man använt vax som förbehandling kan den behöva appliceras på nytt efter rengöring med detta medel då den avlägsnar vax från marmorytan.

För riktigt tuffa olje- och fettfläckar rekommenderar vi Akemi Olje och Fettborttagningspasta. Den löser effektivt upp olja, fett, vax och andra missfärgningar och gör dem enklare att torka bort. Applicera en klick pasta på fläcken med pensel eller spackel. Notera att ytan som ska behandlas måste vara torr. Låt pastan sitta tills den torkat (cirka 30–60 minuter) och dammsuga eller tvätta sedan bort resterna. Processen kan behöva upprepas beroende på fläckens envishet.

Dela artikeln:

Följ oss:

Läs även:

I Rampljuset: Meridian Blue Kök
I Rampljuset: Norrvange Light Grey
Drömmer du om en köksö?
Vilken bänkskiva är billigast?
I Rampljuset: Verde Maritaca Kök
Bänkskivor till utekök