Vilka Bänkskivor Är Bäst?

En guide genom Bänkskivedjungeln

Att säga vilken eller vilka bänkskivor som är bäst är inte helt lätt då alla bänkskivor har sina för och nackdelar. Därför ska vi i denna artikel försöka hjälpa dig hitta vad som är bäst för just dig!

Det första man bör fråga sig är om man tvunget måste veta exakt vad man får för design eller om man är okej med att naturen får lov att bestämma. Anledningen till denna frågeställningen är först och främst för att exkludera eller inkludera natursten- och kompositmaterial från urvalet.

Bänkskivor av natursten: The basics

Natursten är som namnet avslöjar från naturen. Det betyder också att naturen bestämmer hur bänkskivans mönster kommer att se ut. Detta gör att varje bänkskiva blir unik och du kan vara säkra på att ingen annan har en exakt likadan bänkskiva som er. Det säger då även sig självt att man inte kan få en exakt kopia på exempelbilderna som vi har här på vår hemsida. Dock är det en mycket god riktlinje för naturstenarnas huvudsakliga drag. På bilderna nedan kan ni se hur pass tre bänkskivor av samma sort kan skilja sig från varandra.

Dessa bänkskivor har mer eller mindre samma ljusa bas-/grundfärg medan ådringen skiljer sig åt. Alla lika vackra. Alla väldigt unika trots sina likheter. Det här fantastiska fenomen tackar vi naturen för.

Tilltalar detta dig så kanske en bänkskiva av natursten är det bästa för er.

Bänkskivor av komposit: The basics

När det kommer till kompositmaterial kan man, till skillnad från natursten, veta vad man får. Detta är på grund av att bänkskivor av komposit är konstgjorda. Kompositer är material sammansatta på mänsklig väg istället för naturlig väg. Materialet består ofta av två eller fler material som var för sig har helt olika egenskaper men tillsammans bildar nya. Fördelar med detta, förutom vetskapen om hur bänkskivan kommer se ut, är att bänkskivans egenskaper kan förbättras och förstärkas med hjälp av forskning.

Låter detta mer passande för er är det möjligt att den bästa bänkskivan för dig är gjord av komposit.

Fortfarande osäker?
Bara lugn, vi har mer kunskap att dela med oss utav så ni kan hitta den bästa bänkskivan för er.

Bänkskivor av Natursten: Fördjupning

Låt oss säga att du lutar åt natursten. Tyvärr (eller kanske som tur är?) blir valmöjligheterna inte mycket mindre på grund av detta och vi förstår om det kan kännas överväldigande. I vårt sortiment har vi fem olika sorters natursten och varje sort har sina variationer av alla möjliga färger. Med andra ord finns där fortfarande en hel del att välja mellan. Så vi börjar från toppen!

The Classics - Bänkskivor av Marmor och granit

Marmor och granit är klassiker. Två material som är välkända, vackra och tidlösa. Av dessa två associeras marmor ofta som det lite lyxigare valet och det må vara sant. I utbyte mot marmorns lyxiga skönhet får man dock ett material som är på den känsligare sidan då det är ett relativt mjukt material. Det betyder att marmorn kan missfärgas av fläckar och repas av vassa eller tunga köksgeråd. Något som vissa ogillar men många andra tycker adderar till marmorns karaktär ju längre tiden går. Dock kanske det inte är ett material som rekommenderas till småbarnsfamiljer. Graniten på andra sidan är mycket hårdare och tåligare än marmor när det kommer till stötar och repor men är även den något känslig mot fläckar.

Kalkstensbänkskivor

Till kategorin klassiker kan vi även lägga till materialet kalksten som är föregångaren till marmor. Kalksten blir till marmor när den under lång tid utsätts för högt tryck och värme. Kalksten som bänkskivematerial delar därav många av marmorns egenskaper. Alltså relativt känslig men mycket vacker.

Kvartsitbänkskivor

Vidare har vi även materialet Kvartsit. Det tuffaste och tåligaste av våra naturmaterial. Fläckbeständig, värmebeständig och slitstark. Den må inte vara immun mot påfrestningar men tål minst sagt mycket stryk och motstår enkelt det slitage som annars skulle förekomma under vardaglig användning.

Sensa-bänkskivor

Till sist inom kategorin natursten har vi Sensa. Det är i sig inte en egen stensort utan en specialframtagen ytbehandling på granitbänkskivor. Den tar granitens redan befintliga hårdhet och adderar en väldigt god fläckbeständighet och erbjuds på ett urval av vackra granitbänkskivor.

demonstration av sensa-effekten på bänkskivor

Bänkskivor av Komposit: Fördjupning

Låt oss istället säga att du lutar mer åt kompositmaterialen. Då har vi två tillverkare att välja mellan i vårt sortiment. Något enklare än att välja mellan alla naturstenar. Dessa två är Silestone och Dekton. Båda är varumärken från företaget Cosentino och allt du behöver veta om dem just nu är att dem andas kvalitet, precis som oss på A&O. Låter inte helt fel, eller hur?

Som tidigare nämnt så är kompositmaterialen framställda på mänsklig väg. Detta gör att dess egenskaper kan förbättras, förstärkas och skräddarsys för att få den mest hållbara och tåliga bänkskivan tänkbart.

Silestone-bänkskivor

Silestone är ett mycket tåligt material med mycket hög fläckbeständighet som dessutom görs ännu bättre av dess N-Boost ytbehandling. Detta gör att Silestone mycket effektivt motstår fläckar från hushållsanvändning såsom syror, kaffe, vin och rost. Med N-boost-teknologin absorberas inte vätskor av bänkskivan utan samlas som droppar ovanpå ytan så att de enkelt kan torkas bort. Bänkskivor från Silestone är mycket tuffa. Men även om de är extremt robusta och har hög tolerans mot både nötning och repor bör du ändå behandla en Silestone-bänkskiva med viss försiktighet. Du kan till exempel inte ställa varma kastruller och stekpannor direkt på skivan. Är du ute efter den typen av tålighet är Dekton kanske istället rätt val för dig.

Dekton-bänkskivor

Dekton är den absolut mest tåliga bänkskivan i vårt  sortiment. En bänkskiva som tål nästan allt. Värme, kyla, hastiga förändringar där emellan. Repor, stötar, slag (stötar på kanter m.m. kan ge skador) och fläckar. Även UV-ljus och ELD(!) är ingen match för Dekton-bänkskivor! Tåligare bänkskiva får man leta efter.

Se videon nedan för en demonstration på dess beständighet

vilken är då bästa bänkskivan?

Kortfattat, så är det upp till dig och dina behov. Du har i alla fall nu fått lära dig att natursten är unika och vackra konstverk skapade av naturen där man offrar lite beständigheter mot oneklig skönhet. Medan valet av ett kompositmaterial erbjuder full kontroll över designen och en extremt tålig yta.

Har du fortfarande inte riktigt bestämt dig vilken bänkskiva som är bäst för dig finns där massor med mer läsning om dem olika materialen att hitta här på vår hemsida.

Skulle du önska lite rådgivning och vägledning genom bänkskivedjunglen får du mer än gärna kontakta oss!

Lycka till med ditt val, vi finns här om du behöver oss.

Dela artikeln:

Följ oss:

Läs även:

I Rampljuset: Meridian Blue Kök
Byt bänkskiva i IKEA kök
I Rampljuset: Super White Kök från Lergöken
I Rampljuset: Norrvange Light Grey
I Rampljuset: Verde Maritaca Kök
10 Anledningar att välja kvartsit