Underhåll

För fina bänkskivor - länge

Bänkskivor i Natursten, Dekton och Silestone är i princip underhållsfria. Trots det finns det en del skötselråd som bör följas för att bänkskivorna ska behålla sin lyster och sina goda egenskaper år efter år.

Nedanför finner du underhållsinformation för alla olika typer av material vi säljer – och i vår webbshop finner du rätt underhållsprodukter.

Hoppa till:

Underhåll av bänkskivor i natursten

Underhåll av granit, kalksten och kvartsit

För att ge stenen sitt grundskydd ska medföljande Sinolin granitolja (kan ersättas med Akemi nanoimpregnering) appliceras 2-3 gånger med ett dygns mellanrum. Enklast gör du detta genom att väta en trasa med olja som du sedan stryker på bänkskivan i ett tunt lager. Olja som stenen inte sugit upp efter 3 dygn kan torkas bort med papper då stenen är mättad. Mattslipade och antikbehandlade bänkskivor samt bänkskivor med läderyta måste oljas till de får en jämn mörk ton utan torra partier. Behandlingen kan behöva upprepas upp till 10 gånger. Appliceringen bör inte ske förrän kakel och fog är satt. Därefter bör bänkskivan oljas 1 gång per år.

Underhåll av marmor

För att ge stenen sitt grundskydd ska medföljande Nordicare marmorpolish (kan ersättas med Akemi nanoimpregnering) appliceras. Stryk på ett tunt lager. Låt torka i några minuter. Polera upp till glans med en torr trasa. Detta bör upprepas 1 gång per år. Då marmor är en porös stensort måste man vara extra försiktig med ämnen som kan färga av sig. Till exempel syror, stekfett, kaffe, bärsaft med mera.

Sinolin granitolja och marmorpolish är drygt. En flaska bör räcka i cirka 10-15 år. Ny olja och polish finns att beställa i vår webbshop.

Akemi Nanoimpregnering

För den som inte vill använda granitolja eller marmorpolish finns alternativet Akemi nanoimpregnering. Impregneringen stryks eller rollas på i ett tunt lager då skivan är ren och 100% torr. Den fukt och oljeavvisande effekten sätter in redan efter några minuter och är fullt utvecklad efter 2-3 timmar. Vid normalt slitage behöver behandlingen upprepas ungefär vart tionde år. Nanoimpregnering påverkar inte skivans utseende och fungerar på all natursten såsom granit, marmor, kalksten och kvartsit.
OBS: Följ instruktionerna på flaskan.

Akemi nanoimpregnering finns att beställa i vår webbshop.

Syror, exempelvis rödvin, rödbetssaft och citron kan missfärga stenen. Detta gäller all natursten, blank som matt. Var noga med att torka av bänkskivan direkt om du spiller ut syra. Om det skulle bli en fläck så kan ren aceton användas för att ta bort den. Behandla sedan det rengjorda området enligt ovan nämnda metoder.

Daglig rengöring görs med en fuktig disktrasa och diskmedel. Generellt är mattslipade skivor känsligare och bör rengöras oftare.

Sitt eller stå aldrig på dina bänkskivor, det kan medföra att bänkskivorna spricker.

Vid frågor, kontakta din återförsäljare eller A&O Marmor och Granit AB.

Nedladdningsbar PDF: Skötselråd Natursten

Underhåll av bänkskivor i silestone

För daglig rengöring ska en fuktig trasa med lite diskmedel användas. För mer intensiv rengöring rekommenderas Silestones eget rengöringsmedel Q-Action. På envisa fläckar som inte går bort med ovanstående metod bör rikligt med Q-Action hällas på fläcken. Låt verka i 2 minuter och gnugga därefter med en svamp, till exempel Scotch Brite. Torka sedan av med en fuktig trasa tills allt överflödigt Q-Action avlägsnats. Fasttorkade matrester tas lättast bort med en plastskrapa.

Vi rekommenderar inte att andra rengöringsmedel eller metoder används än de vi beskrivit.

Rekommendation vid användande

Då Silestone inte är ett poröst material så behöver olja, vax eller andra impregneringsmedel ej användas. Detta avråder vi till och med från. Silestone är i sig väldigt motståndskraftigt mot fläckar.

Placera aldrig varma kastruller eller grytor direkt på er arbetsbänk. Använd alltid ett underlägg. Risken är annars att skivan drabbas av en termisk chock som i värsta fall resulterar i en spricka.

Att skära till exempel bröd direkt på bänkskivan är inget som skadar skivan. Däremot förstörs kniven som snabbt blir slö. Använd därför en skärbräda.

Sitt eller stå aldrig på bänkskivan och undvik slag och stötar mot svaga områden såsom hörn och ytorna framför och bakom vask och spishäll.

Undvik noggrant att bänkskivan kommer i kontakt med starka kemikalier så som propplösare, ugnsrengöring och förtunningsmedel. Kemikalierna kan åstadkomma permanenta skador som inte går att ta bort eller reparera.

Silestone Leather och Volcano

Fettstänk och fingeravtryck blir mer synliga på denna yta som därför kräver ett större mått av försiktighet och underhåll. Var försiktig om du använder en Scotch Brite då den kan repa dessa ytor.

Vid frågor, kontakta din återförsäljare eller A&O

Nedladdningsbar PDF: Skötselråd Silestone

Underhåll av bänkskivor i dekton

Tack vare att materialet är praktiskt taget utan porositet så är den ultrakompakta ytan Dekton mycket motståndskraftig, både mot fläckar som orsakas i hemmet och mot kemikalier. Dekton är därför perfekt för användning som köksbänkar och arbetsytor, både inomhus och utomhus. För normal rengöring rekommenderars användning av Q-Action tillsammans med en mjuk rengöringssvamp. Om du inte har den här produkten är det bästa alternativet att använda vatten och neutral grönsåpa.

Rengöring av envisa fläckar

I en situation med aggressiva fläckar, antingen på grund av resistens mot normala rengöringsprodukter eller för att fläckarna suttit kvar under en tid utan att man rengjort dem, så rekommenderas det att man använder mer specifika produkter såsom: Rengöringsmedel med slipande partiklar eller lösningsmedel (såsom aceton eller universella lösningsmedel). I tabellen nedan visas fläckar av olika ursprung tillsammans med rengöringsprodukt.

FLÄCKRENGÖRINGSPRODUKT
FetterAlkaliskt rengöringsmedel / lösningsmedel
BläckLösningsmedel
OxiderSyra
KalkSyra
VinAlkaliskt rengöringsmedel / syra
GummidäckLösningsmedel
GlassAlkaliskt rengöringsmedel
Harts/emaljLösningsmedel
KaffeAlkaliskt rengöringsmedel / syra
StearinLösningsmedel
Asfalt/bitumenLösningsmedel
Cementbaserade resterSyra
GipsSyra
Fogar och epoxylimLösningsmedel
LäskOxidant
Frukt- och bärjuiceOxidant
TjäraLösningsmedel
NikotinLösningsmedel / oxidant

Syrabaserade rengöringsprodukter omfattar medel med lågt pH, avkalkningsmedel etc. Alkaliska produkter omfattar grundläggande rengöringsmedel såsom ammoniak etc. Lösningsmedel kan utgöra produkter såsom universella rengöringsmedel, terpentin (lacknafta), aceton, alkohol etc. Oxidanter omfattar produkter såsom väteperoxid och utspätt blekmedel.

Beteende vid kontakt med heta föremål

Behållare såsom grytor, stekpannor och kaffe-/tekanna placeras direkt på ytan efter användning. Även apparater som avger värme kan placeras på ytan. Dekton är konstruerad för att tåla höga tempraturer.

Obs: för Dektonskivor i 8 mm är det nödvändigt att använda ett underlägg vid kontakt med heta föremål.

Vid frågor kontakta din återförsäljare eller A&O

Nedladdningsbar PDF: Skötselråd Dekton